Semak seimbas vernakular


a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
N
o
p
r
s
t
u
w
y

j


janggay2der. ofjanggay1long_nail
jangkaMalay jangkajangka, menjangkakan, menetapkan waktu, agak-agak,speculate, make guess, estimateajangkao- RED- JANGKAder.vjangkaanestimateAjangka ku dot, amu kalandu yoalo mongoy siti beenoy.Dalam jangkaan saya, mereka tidak jadi datang ke mari pada hari ini.I am guessing that they won't come as planned today.jajangkaanRED- JANGKA -ander.vagak-agakestimateJajangkaan nu dot korikot yalo om mongoy koh no siti.Awak agak-agak lah mereka tiba dan kau datang kemari.Estimate when they will arrive and you come here [at about that time].jijinangka-in- RED- JANGKAder.vjangka-jangkaestimateEelo-i ah maanakaw obo, jijinangka dot koodop i tulun sid panakaan yo.Bijak juga pencuri itu kerana dia jangka-jangka penghuni tempatnya mencuri itu telah tidur.That thief was smart; he figured that where he was stealing had all fallen asleep.kajangkako- JANGKAder.vdapat menjangkaable/accomplish estimatingKajangka dati i duktur dot kosusuwan nu.Mungkin doktor itu dapat menjangka kau bersalin.The doctor can probably estimate your birth-giving date.mangajangkam- pong- JANGKAder.vdapat mengagakestimateAmu kuoyon mangajangka ong isay ot amanang.Tak dapat mengagak siapa yg akan menang nanti.There is no way of guessing who might win.najangkano- JANGKAder.vtelah agak, sudah menjangka, sudah pastiestimatedNajangka ku mâantad dot olulus oku dit STPM.Aku telah agak yg aku akan lulus di dalam peperiksaan STPM.I figured beforehand that I would pass my STPM test.
jangkar1Malay jangkarn11ajangkaran anchorjangkar2JANGKARder.nsauhanchorNoputut i togot di jangkar do talud dialo.Ikatan sauhnya telah terputus.His anchor rope for his boat broke.1bmenjangkar, org yg di bahagian posisi hujung (bkn perlawanan tarik tali)to anchorjangkar3JANGKARder.ndi posisi hujung talito anchorOng migodong dot tali subay agayo ot tulun dot jangkar.Apabila perlawanan tarik tali, orang yg di posisi hujung tali harus lah org yg bersais besar.If you have a tug of war, the person acting as the "anchor" must be big.jinumangkar-in- -um- JANGKARder.vtelah mengambil alih seperti jangkar,acted as anchorYoku ot jangkar dot dang Butition dit tarik tali, tiya dit kaamatan sid Solimandut.Saya telah mengambil alih sebagai 'jangkar' bagi pasukan Batition semasa perlawanan tarik tali di pesta menuai di kg. Salimandut.I act as the anchor for the Batition village team for tug-of-war when the harvest festival was in Salimandut.
jangkar2der. ofjangkar1 1aanchor
jangkar3der. ofjangkar1 1banchor
jara1jera, kata-kata yg diungkap terhadap seseorang yg berperangai jahat, dsb (ketika mengalami kesakitan, kesengsaraan, dll, tidak berani lagi, berbuat lagi, serikafraid based on experience, discouraged, deterred, "learn a lesson"ajarao- JARAder.vakan jera, akan mengalami sengsaradeterredAjara ot tongondu dot moomobog ot kusay.Si isteri akan terseksa jika suaminya selalu mendera.The woman became afraid because her husband would beat her.jajaraRED- JARAder.vjera lah, padan mukadeserve what you gotJajara dialo, awasi nogi dot matay yalo tu, ara'at mari yalo.Padan muka lah dia di timpa malang, lebih baik dia mati sebab, dia org jahat.He had it coming, it's good that he died because he was eviljaraa1JARA -oder.vjera, seksakanteach a lessonJaraa no yalo obo, ombot orogo.Kau jarahlah dia supaya dia insaf.Teach him a lesson so that he takes it to heart.jaraa2JARA -oder.vseksateach a lessonJaraa ku po yalo sangadlaw dot amu paakanon.Biar lah saya seksa dia sehari ini tanpa memberi makanan.I'm going to torture him for a day by not feeding him to teach him a lesson.jaraanJARA -ander.vakan jera, berkata 'jera'"teach a lesson"Jaraan ku nogi mari ong obongol no.Aku akan jera lagi itu kalau ia degil.I'm going to teach him a lesson if he is stubbornjinara-in- JARAder.vtelah menjera, sebagai menjara (rasakan lah)learned a lessonMiad-iad no ah tanak nakatabpo, jinara po da tidi.Sudah pun anak itu menangis kerana tersungkur, ditambah pula oleh emak nya sebagai menjeranya.The child was crying from having tripped and fallen, and the mother just rubbed it in.kajarako- RED- JARAder.vmenyeksakan.able/accomplish "teaching a lesson"Asot toruol dot amu kajara.Tiada penyakit yg tidak menyeksakan.There is no pain that doesn't teach you a lesson.mangajaram- pong- JARAder.vmenyeksateach a lessonNasadayan dot amu ku minangan paakano it tanak gulu ku tu mangajara oku dat laalandu ot poomiansaw.Saya sengaja tidak memberi makan terhadap anak sulung saya utk menyeksa nya yg selalu merayau.I didn't feed my oldest child all day long because I wanted to teach him a lesson for roaming about too much.najarano- JARAder.vtelah mengalami kesengsaraan, terseksataught a lessonNajara okoy mamanaw koniab dot noponsitan okoy dot tayar do kurita, tu osodu ot pana'on om alasu no it tadlaw.Kelmarin kami telah mengalami kesengsaraan kerana, terpaksa berjalan jauh dan matahari panas akibat tayar kereta kami pancit.I suffered walking yesterday when our car tire was punctured, because it was a long walk and the sun was hot.
jara2Malay jara ??njara, bor, gerudi, alat utk membuat lubang (pd kayu, dsb)brace and bit (drill)jara3JARAder.ngerudidrillAsanang mongoluwang ino basi ong mamakay do jara.Mudah sahaja melubangi besi itu jika menggunakan gerudi.It's easy to make a hole in steel if you use a drill.
jara3der. ofjara2drill
jaraa1der. ofjara1deterred
jaraa2der. ofjara1deterred
jaraander. ofjara1deterred
jarangMalay jarang1jarangseldom, infrequentlysynalambatder. oflambat 1aajâarang1o- #- JARANGder.adjjarang sekalivery seldomAsot elalaan ku yoku sid KK tu, ajâarang oku koongoy sori.Saya tidak mengetahui tentang apa-apa di KK sebab, saya jarang sekali datang ke sana.I don't know [the area] of KK because I very seldom go there.ajâarang2o- #- JARANGder.adjjarang sekalivery seldomAmu elaan siombo i Anguy tiidino tu ajâarang ku kasambat.Entah di mana Anguy berada sekarang sebab jarang sekali saya berjumpa dgn nya.I don't know where Anguy is now because I seldom meet him.ajajarango- RED- JARANGder.adjjarang-jarangvery seldomAjajarang no diiri yalo mawuk tu rinasang di tama yo.Kini dia sudah jarang-jarang mabuk setelah dimarahi oleh ayahnya.He very seldom gets drunk now because his father scolded him.ajarango- RED- JARANGder.adjjarangseldomAjarang yalo mongoy sid botung tu, oobul.Dia jarang pergi kesekolah sebab, dia malas.He rarely goes to the paddy field because he is lazy.2unik (luar biasa, lain drpd yg lain)surprised by infrequent eventkajajarangano- RED- JARANG -ander.vunikextremely rareKajajarangan ot miapid ot tanak do karabaw.Unik sekali anak kerbau berkembar.Buffalo having twins is extremely rare.3merasa hairan dengan keunikannya (berasa pelik atau ganjil ketika melihat atau mendengar sst) peliksurprised by infrequent event, feel it strangeajajarangano- JARANG -ander.vmerasa pelikfeel it unusual, strangeAjajarangan oku dot duwo tulu do wulanut.Saya merasa pelik melihat ular berkepala dua.It strikes me as really strange that a snake has two heads.
jaru1Malay jaru, jaharu ??n11anmuslihat, tipu helah (utk bermain terup supaya menang) main terup salah satu permainan yg dianggotai oleh empat orang (dua pasukan), apabila salah seorg dr setiap pasukan menurunkan daun terupnya dan daun itu tiada pd salah seseorg pasukan lawan, maka dia terpaksa menurunkan daun yg lain utk mewujudkan 'hukum', ia itu salah satu drp daun tersebut (yg majoriti) pdnya. Selepas 'hukum' wujud dan dia sekali lagi menurun daun sebagai 'hukum' itu, maka itulah yg disebut 'jaru'. Dan rakan pasangannya terkecuali utk menurunkan daun hukum tersebutuse tactic or ploy in card playing (not cheating) to draw out other's trump cardsjaru2JARUder.nmuslihat, tipu helah (utk. bermain terup supaya menang)trickOng limo jaru dialo, andang-ko yoalo not amanang.Kalau lima tipu helah mereka, memang mereka yg menang.If he manages to pull off five tricks he will win.1bvmain terup salah satu permainan yg dianggotai empat orang (dua pasukan), apabila salah seorg dr setiap pasukan menurunkan daun terupnya dan daun itu pd salah seseorg dlm pasukan itu, maka dia terpaksa menurunkan daun yg lain utk mewujudkan 'hukum', ia itu salah satu drp daun tersersebut. Selepas 'hukum' wujud dan dia sekali lagi menurun daun sebagai 'hukum' itu, maka itulah yg disebut 'jaru' atau helah utk mecapai kemenanganuse tactic or ploy in card playing (not cheating) to draw out other's trump cardsjoruanJARU -ander.vtipu helahtrickJoruan ku ika diti pinomutung nu diti miturup bo.Aku tipu helahkah kau dgn hukum permainan terup ini.I'm going to trick you with how you trumped the trick.mangajarum- pong- JARUder.vmemuslihatkantrickMangajaru yalo da raja tinggian ku diti linsi.Kalau dia memuslihatkan raja itu, aku tinggikan dgn terup yg tinggi.He tried to capture the trick with a king and I'm going over it with an ace.
jaru2der. ofjaru1 1aploy
jaruk1Malay jerukn11ajeruk, buah-buahan (sayur, telur, ikan, dll) yg telah diasamkan atau diasinkanpickled food, mainly meat or fruit, using salt brinejaruk2JARUKder.njerukpickled foodTiakan oku do jaruk dot bawang.Saya suka makan jeruk bawang.I want to eat pickled onions.1bmembuat jerukpickle food, mainly meat or fruit, using salt brineajaruko- JARUKder.vdapat dijeruk, dijerukable/accomplish picklingAmi-i araag ino ong ajaruk nogi.Buah itu tak rosak jika dijeruk.That won't go bad if you just pickle it.jinaruk-in- JARUKder.vtelah dijerukpickledIt mangga dit nitaak nu jinaruk di tidi ku.Buah mangga yg telah kau berikan itu telah dijeruk oleh ibu ku.The mango that you gave me my mother pickled.jorukonJARUK -onder.vdijerukpickleAwasi mari jorukon ot palawan do mata.Buah betik mentah baik utk dijeruk.Unripe papaya is good pickled.mangajarukm- pong- JARUKder.vmenjerukpickleMangajaruk oku po do mangga, rinapa tokow.Saya nak menjeruk buah mangga utk digunakan lauk.I'm going to pickle mangos to be our viand.najarukno- JARUKder.vtelah pun dijerukpickledNajaruk no kikiawi it sangop.Kesemua buah timun telah pun dijeruk.All the cucumbers have been pickled.
jaruk2der. ofjaruk1 1apickled_food
jarumMalay jarumn1jarum, pencucuk, penyemat, penusuk, alat penunjuk pd jam, dllpinsyndarum1 12penitipin (like needle)jarum ponitiJARUM PONITIder.npelatpinToboko da jarum poniti inot nana pogi.Kau cucuk nanah itu dgn pelat itu.Poke that pin into puss [filled3jarum pd jam yg menunjukkan masa (waktu)hand on watchjarum tanaruJARUM t- o- NARUder.njarum panjangminute handIt jarum tanaru potuduk do minit.Jarum panjang yg menunjukkan minit.The long hand indicates minutes.jarum tonibakJARUM TONIBAKder.njarum pendekhour handIt jarum tonibak monuduk do jam.Jarum pendek yg menunjukkan jam.The short hand indicates hours.
jarum tanaruder. ofjarum 3watch_hand
jarum tonibakder. ofjarum 3watch_hand
jeepMalay ajaib < Arabicrasa hairan, berasa pelik atau ganjil ketika melihat atau mendengar sesuatu, takjubamazedTingkalanonnojejeepanno- RED- JEEP -ander.vtelah merasa hairanamazedNojejeepan yalo mogintong dit tulun popeemot dit silap mata yo.Dia telah merasa hairan ketika melihat orang itu melakukan silap mata.He was amazed at watching the magician (sleight of hand).ojejeepano- RED- JEEP -ander.vmerasa hairanamazedOjejeepan oku babanar dot, yoku ot gulu gumayad mantad dialo mongoy sid Tandek, korikot oku nga mogom-ogom yalo monigup sid talob.Saya sangat merasa hairan sekali, saya bertolak pergi ke Tandek lebih awal daripada nya, ketika saya tiba dia sedang duduk di pasar sambil menghisap rokok.I'm really amazed that I set off before him to go to Tandek, and when I arrived there he sat in the market smoking.
jiik1English (car) jacknjek, alat utk menaikkan atau mengangkat benda berat (spt kereta, dll)jack (for lifting)jiik2JIIKder.njekjackGaam pong owiwiton ino jiik tu, miilom oponsitan tokow do tayar sid tanga do ralan.Lebih baik jek itu sentiasa dibawa, nanti tayar kereta kita tiba-tiba pancit ditengah jalan.You may as well carry along that jack because we may get a flat along the road.jiikonJIIK -onder.vdijekto jackSubay jiikon po inot kurita om iduon nogi inot tayar.Kereta itu harus dijek terlebih dahulu kemudian tayarnya dibuka.You have to jack up that car and then take off the wheel.pinongojiik-in- pong- JIIKder.vdigunakan utk mengejekjackedMinongolos oku dot jiik dialo tu pinongojiik ku dit kurita ku.Saya telah meminjam jeknya utk saya gunakan mengejek kereta saya.I borrowed his jack to jack up my car.
jiik2der. ofjiik1jack
jiikonder. ofjiik1jack
jiil1English jailn11anjeljail, prisonjiil2JIILder.njel, penjarajailKada manakaw tu kosuwang koh sid jiil.Janganlah kau mencuri, nanti kau termasuk ke dalam penjara.Don't steal because you might be put in jail.1bvpenjarakanimprison, incarceratejiiloJIIL -oder.vtelah dipenjarakanput in jailMinangan yalo jiilo duwo noopod toon tu minamatay.Dia telah dijatuhkan hukuman penjara selama dua puluh tahun kerana, dia membunuh.They put him in prison for twenty years because he committed murder.jiilonJIIL -onder.vpasti dijel, dipenjaraput in jailJiilon yalo diri tu, patanjag do dadah.Dia pasti dipenjara kerana, dia telah mengedar dadah.He is going to jail because he was a drug pusher.jiniil-in- JIILder.vkena jel, telah dipenjarajailedJiniil yalo tu minanakaw do tamas sid kaday do tamas.Dia telah dipenjara kerana, dia telah mencuri emas dikedai emas.He was jailed because he stole gold items from a gold store.kinojiilan-in- ko- JIIL -ander.vnsebab-sebab dijel, alasan memenjarareason for jailingNunu ot kinojiilan dialo owo dot okon-ko yino ot minamatay di karabaw.Apa sebab dia dipenjara itu, bukan dia yg telah membunuh kerbau itu.Why was he jailed when it wasn't him who stole the buffalo?kojiilko- JIILder.vpasti dipenjaraable/accomplish jailingKojiil koh dino ong elaan koh dot warot bakakuk nu.Kau pasti dipenjara jika kau diketahui bahawa kau mempunyai senapang buatan sendiri.You will be put in jail if it is found out that you have a homemade shotgun.kojijiilko- RED- JIILder.vsebab-sebab dipenjarakanreason for being jailedAmu ku elaan nunu ot kojijiil dialo.Saya tidak tahu apa sebab-sebab dia dipenjarakan.I don't know why he was jailed.kojijiilanko- RED- JIIL -ander.vsebagai tiket masuk jel, membuat dipenjarakanreason for being jailedInot karaja nu dino dot padagang dot dadah kojijiilan.Kerja mu mengedar dadah itu adalah sebagai tiket masuk jel.Your activity of selling drugs will get you imprisoned.mokijiilm- poki- JIILder.vmahu dijel, meminta penjaraseek to be jailedKada pogi manakaw ong amu koh-i mokijiil.Janganlah kau mencuri, kalau kau tak meminta penjara.Don't steal if you don't want to be jailed.nojiilno- JIILder.vtelah dipenjara, telah dijelhave been jailedNojiil yalo tu paadagang do dadah.Dia telah dipenjara kerana dia pengedar dadah.He was jailed for selling drugs.ojiilo- JIILder.vakan dijel, mungkin dijeljailedOng akala koh miukum, ojiil koh.Jika kau kalah dalam perbicaraan, kau pasti akan dijelIf you lose in court, you will be jailed.