Browse Kimaragang


a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
N
o
p
r
s
t
u
w
y

k


kurilibonder. ofkurilibwrap_around
kurimbang1ntebing, pinggir sungai yg tinggi dan curambank (of river)kurimbang2KURIMBANGder.ntebingbank of riverKadaay posimoyo'o at tanak mongoy ad kurimbang dilot bawang, aratu dati.Jangan biarkan anak itu pergi di tebing sungai itu, nanti dia jatuh di air.Don't let that child go to the bank of the river; he may fall.
kurina1nsj rumput, makanan binatang ternakan (rumput manis)k.o. grass, sweet grassHierochloe odorata; Anthoxanthum nitenskurina2KURINAder.nrumput manissweet grassKeenginan do karabaw mongotop ot kurina.Kerbau sangat suka meragut rumput manis.Buffalo like to eat sweet grass.
kurina2der. ofkurina1sweet_grass
kuringib1ntepi air, tebing sungaihole close to the river bank where fish hide, undercut riverbankkuringib2KURINGIBder.ntepi airhole in riverMogkuot oku sid kuringib.Saya menggagap ikan di tepi air.I'm going to grope for fish under the river bank.
kuringib2der. ofkuringib1fish_hole
kurit1vmain (anak-anakan, dll) atau biasanya kanak-kanak yg bermain di kolong, halaman rumah, dllplay under the house; putter around, work without benefit or definite intensionmingkuritm- ing- KURITder.vbermain tanahplay outsideKada kow mingkurit sinod susut, koosomu ino.Jangan kamu bermain tanah di kolong, tempat itu kotor.Don't play under the house; it's dirty.
kurit2vmelakukan yg bukan-bukan (ketika dlm keadaan sakit tenat) atau di saat-saat menghembus nyawa terakhir (memegang-megang, bercakap-cakap, dll)behave improperly, groping, speaking wrongly (when sick or dying)mogkuritm- pog- KURITder.vmeraba-rababehave deviantlyAso no ot arapan dot apasi po yalo tu, mogkurit no dot kaasampit sumakit.Mungkin sudah tiada harapan dia akan sembuh semula sebab, keadaan tenatnya membuat dia meraba-raba tanpa menyedari.There is no hope for him to survive because he was doing evil things when very ill.
kurita1Malay keretan1keretacar, automobile, vehicleki-kuritaki- KURITAder.vmempunyai kereta, berkeretahave/be carAsasanang ong ki-kurita kondiri tu, sisiombo ot pakaayan nga kadapat.Agak senang sedikit jika mempunyai kereta sendiri sebab, pergi kemana-mana pun jadi.Life is easier if you have your own car because you can go to any destination.kurita2KURITAder.nkeretacarOtomow ot saat do kurita dialo.Cat keretanya berwarna biru.His car has blue paint.2kereta sorongwheelbarrowkurita surungKURITA SURUNGder.nkereta sorongwheelbarrowIt kurita surung ot pinongowitan dialo dit paray kumaa sid tinjin.Dia menggunakan kereta sorong utk membawa padi ke kisaran padi.He used a wheelbarrow to bring rice to the mill.
kurita surungder. ofkurita1 2wheelbarrow
kuriwosbebas, dapat bergerak dgn sesuka hati, bebas berjalan dgn cepat, dll) tanpa memegang apa-apa (terutama org bujang)not carrying anything, free, freed up, unencumberedokuriwoso- KURIWOSder.vbebasfreeOkuriwos po mamanaw ong bujang po.Selagi masih belum kahwin, bebas bergerak ke mana-mana.You are free to go wherever when you are single.
kuriyabv1mengebas, kain-kain hendak lah dikibas utk menghilangkan debu yg melekat padanyashake out cloth (to remove dirt), sound of cloth being shaken out; fan with clotheengkuriyabano- ing- KURIYAB -ander.vterkena kebasanshake outTandayay no tumalib, eengkuriyaban yalo dinot kumut.Kau lalu perlahan-lahan supaya dia tidak terkebas dgn kain itu.Be careful in passing, he is shaking the dirt out of blankets.ingkuriyabaning- KURIYAB -ander.vdikebaskanshake outIngkuriyaban peenot kumut om lupion nogi.Kain selimut itu dikebaskan terlebeh dahulu, kemudian lipat.Shake out that blanket and then fold it up.ingkuriyabaying- KURIYAB -ayder.vkebaskanshake outIngkuriyabay peenot kumut, ogumu o togis sino dino.Kau kebaskan dulu kain-kain itu kerana banyak pasir terlekat di situ.Shake out that blanket, there is a lot of sand in it.minongingkuriyab-in- m- pong- ing- KURIYABder.vtelah mengebasshook outNokuro tu minongingkuriyab koh sid pialalatan do tulun oy?Kenapa kau telah mengebas diperantaraan orang?How come you shook out [a blanket] in the midst of people?mongingkuriyabm- pong- ing- KURIYABder.vmengebasshake outPogidu po sino, mongingkuriyab oku diti tikam.Kau pindah di sana, aku nak mengebas tilam ini.Get away from there, I'm going to shake out a mattress.neengkuriyaban-in- ing- KURIYAB -ander.vterkena kebasanshook outNopisok ilot lampu, nengkuriyaban dialo.Pelita itu terpadam sebab, terkena kebasan kainnya.That lamp went out when he fanned it.peengkuriyabonpo- ing- KURIYAB -onder.vsengaja dikebaskanshake outOkon-ko peengkuriyabon ino kumut nu dot namot ya mangakan.Jangan kau sengaja kebaskan selimutmu itu ketika kami sedang makan.Don't be shaking out your blanket while we are eating.pengkuriyabopo- ing- KURIYAB -oder.vkebaskanshake outPengkuriyabo peenot kadut ad sosodu.Kau kebaskan karung itu jauh sedikit drpd kami.Shake out that gunny sack far away.2kipaskanto fanmuukurîiyabm- REDV- KURIYABder.vsedang mengebasfanningMuukurîiyab yalo, losuan dati ilo.Dia sedang mengebas, mungkin dia kepanasan.He is fanning [himself]; maybe he is hot.
kuriyap1nkadas, sj penyakit kulit (yg melarat)k.o. skin diseasekuriyap2KURIYAPder.npenyakit kulitskin diseaseKakal po it kalas do kuriyap sid solot dialo.Bekas kadas di belakangnya masih ada.He still has a skin disease on his back.kuriyaponKURIYAP -onder.vdiserang penyakit kadashave skin diseaseSominggu no yalo dot amu nokosikul tu, kuriyapon it kangkab dialo.Sudah seminggu dia tak hadir ke sekolah sebab, dadanya diserang penyakit kadas.He hasn't gone to school for a week; his chest has a skin problem.
kuriyap2der. ofkuriyap1skin_disease
kuriyaponder. ofkuriyap1skin_disease
kuro11interrogapa (yg dikatakan)what (seeking clarification of what was said)kuro2KUROder.interrogapawhatKuro kanu diri, aaku norongow i binoros nu?Apa yg kau katakan, aku tak dengar katamu itu?What did you say? I didn't hear what you said.nokuro1no- KUROder.interrogapawhyNokuro kanu dîiri, aaku norongow i binoros nu?Apa yg kau katakan, aku tak dengar katamu itu?What did you just say? I didn't hear what you said.2interrogapa cara membuat, bagaimana, macamana (menunjukkan diluar dugaan atau sangkaan)how in the world, what manner of doing, how (indicating incredulity or disbelief, or difficulty in accomplishing sth)kikinukuroRED- -in- RED- KUROder.interrogapa-apakanwas done how (showing incredulity); do anythingAwasi it Abu Sayaf tu, amu-i kikinukuro it tongo tulun tinabpaan yo.Baik juga tindakan kumpulan Abu Sayaf sebab, mereka tdk apa-apakan org tahanan mereka.The Abu Sayaf group is good because they didn't harm the people that they kidnapped.kinukuroRED- KUROder.interrogdiapakando somethingKinukuro koh dit pulis; binobog ko tinampar?Engkau diapakan oleh polis, ditampar kah atau dipukul dengan kayu?What did the police do to you, beat you (with wood) or punch you?kinumukuro-in- -um- RED- KUROder.interrogbagaimana cara (menunjukkan kehairanan)was done how (showing incredulity)Kinumukuro koh mogidu montod sid jiil?Bagaimana cara mu lari dari penjara?How did you escape from jail?kukukuro-iRED- RED- KUROder.interrogwalau bagaimana sekali punno matter whatKukukuro-i muli oku sodoy diti.Walau bagaimana sekali pun saya tetap balik malam ini juga.No matter what I'm going home tonight.kukuroRED- KUROder.interrogbagaimana membuathow to doKukuro oku mongowit diti paray dot asot karabaw?Bagaimana aku nak mengangkat padi ini kerbau tiada?How am I going to transport the rice without a buffalo?kumukuro-um- RED- KUROder.interrogbagaimana membuat (apa yg harus dilakukan)how to doKumukuro koh muli dot lumiyud?Bagaimana kau nak balik dlm keadaan banjir?How are you going to go home when it is flooding?mongunguroRED- m- pong- KUROder.interrogmengapa pulawhy, how come, what's the reasonMongunguro yalo dino, miilom tirad dino ot bubuatan yo.Mengapa pula tiba-tiba perangai nya berubah seperti itu?What his problem? All of the sudden he is behaving like that.nokokukuro1noko- RED- KUROder.interrogbagaimana perihal jadinyain what mannerNokokukuro ot kooliwan dialo, tulu ko takod ot nokopogulu?Bagaimana perihal jadinya ketika dia jatuh, kepala yg terdahulu atau kakinya?In what way did he fall, head or feet first?pengkukurop-ing- RED- KUROder.interrogbagaimana membuathow to doPengkukuro oku nôono diti muli dot asot siin ku?Bagaimana lagi aku nak balik ini kerana aku sudah tiada wang?How am I going to go home now with no money?3vbuat dgn apa pun cara, dapat melakukan sesuatudo by any means, able to accomplish sthkukumukuroRED- -um- RED- KUROder.vdapat melakukan sesuatu kerjahave way to carry outAaku kukumukuro diti tu sid sikul kiawi i tanak ya.Aku tak dapat melakukan kerja ini kerana semua anak kami di sekolah.I can't carry this work out because all our children are at school.kuro-kuroRRED- KUROder.interrogwalau bagaimana sekalipunno matter what, in whatever way, whatever it takesKuro-kuro nga sowoon ku-i tongondu diri.Walau bagaimana sekalipun aku tetap mengahwini perempuan itu.No matter what it takes I'm going to marry that girl.4interrogapa akan jadi (kalau), apa akibatnya (kalau)what will happen (if), what will be outcomekokukuroko- RED- KUROder.interrogapa akan jadiwhat will come of itKokukuro iri ong mongimbuar do moleeng?Kalau mengatakan yg kotor kepada orang tua, apa akan terjadi itu?How will it be if you curse your parents?5interrogbuat apa kepada (sso)what did (you) do to (s.o)minikukuro-in- m- pi- RED- KUROder.interrogapa yg dibuat kepada (sso)what (you) didMinikukuro kow ka dialo dot milom miniantaga kow?Apa yg kamu buat sehingga kamu telah bergaduh?What did you do to him such that you suddenly got in a fight?6interrogapa hubungan (keluarga)what relationship (kinship relation)mikukukurom- pi- RED- RED- KUROder.interrogapa hubungan, sejauh mana perhubunganwhat relationshipMikukukuro tokow nôono diti dot mipinsan ot moleeng tokow?Apa hubungan kita ini, kalau orang tua kita bersepupu sekali?How are we related given that our parents are cousins?mikukurom- pi- RED- KUROder.interrogapa hubunganwhat relationshipMikukuro okoy dialo ong miobpinee ot moleeng ya?Apa hubungan kami dengannya kalau orang tua kami adik beradik?How are we related to him if our parents are siblings?7interrogapa keadaan, rupawhat is/was situation, what is/was (your) position, appearancenokokukuro2noko- RED- KUROder.interrogapa keadaan, bagaimana posisi (kedudukan)were in what situationNokokukuro koh di noliwan koh montod id karabaw oy?Apa keadaan kau ketika kau terjatuh dari kerbau?How were you positioned when you fell from the buffalo?okukuroo- RED- KUROder.interrogbagaimana keadaanin what situationAaku po nokoongoy silod wulan, okukuro ma silo dilo?Aku belum pernah pergi ke bulan, bagaimana keadaan di sana itu?I have not yet gone to the moon; what is it like there?ongo-kukuroongo- RED- KUROder.interrogbagaimana rupalike what (more than one thing)Ongo-kukuro ot kumut do dinagang dialo dika?Bagaiamana rupa kain yg dia belikan untukmu?What is the material he sold to you like?songkukurosong- RED- KUROder.interrogbagaimana keadaan (banyak atau masing-masing)what is situation (of many or each)Intangay po i tongo sapi ong songkukuro dot irad keti kaalasu do tadlaw.Kau lawat sapi-sapi itu bagaimana keadaan ketika terik mentari begini.Take a look at the cows to see how they are when the day is this hot.8interrogberapa jauh, bagaimana perkembangan, berapa kemajuan, jam berapa, pukul berapahow advanced, how far, what time of daykumuro-um- KUROder.interrogmagaimana perkembangan, baru sampai mana, peringkat manawhat level, what time of dayKumuro nogi i paray dikoo?Baru sampai mana ketinggan padi kamu?What stage of growth is your rice?synkomuro1 19interrogbuat apa dgn (apa kegunaan)do what with (sth)kuroyonKURO -onder.interrogbuat apa dgn (sst)do what withKuroyon nu dino poring tu owiton nu sitid walay oy?Kau buat apa dgn bambu itu sampai kau bawa ke rumah?What are you going to do with that bamboo since you are carrying it to your house?10interrogmaksud apa, tujuan apa, untuk apawhat is intent, for whatminonguro-in- m- pong- KUROder.interrogapa yg dibuatdid whatMinonguro koh sid K.K. koniab?Apa yg telah kau buat pergi ke K.K. kelmarin?What did you do in KK yesterday?mongurom- pong- KUROder.interrogapa maksud, apa tujuanwhat intent, for what purposeMonguro koh sid KK?Apa maksud mu pergi ke Kota Kinabalu?What were you in KK for?11interrogdiguna utk apadid what withpinonguro-in- pong- KUROder.interrogtelah buat apadid what withPinonguro nu dino gampa tu nowit nu sid sikul?Kau telah buat apa dgn parang yg kau bawa ke sekolah itu?What did you do with that bushknife since you took it to school?ponguropong- KUROder.interrogbuat apado whatPonguro nu dino gampa tu owiton nu sid sikul?Kau buat dgn apa parang itu kau bawa ke sekolah?What are you doing with that bushknife since you are taking it to school?12interrogbagaimana kesihatan (apa yg sedang dilakukan)how is state of healthmuukuro1m- REDV- KUROder.interrogbagaimana kesihatanhow is healthMuukuro i tanak nu sumakit?Bagaimana perkembangan anak mu yg sakit?How is your sick child?muukuro2m- puu- KUROder.interrogapa yg sedang dilakukandoing whatMuukuro yalo dit korikot koh?Apa yg sedang dia lakukan ketika kau sampai di rumahnya?What was he doing when you arrived?13interrogkenapa (apa sebab)whynotu (contraction)nokuro2no- KURO tuder.interrogkenapawhyNokuro tu aakoh sinumikul beno oy?Kenapa kau tak sekolah hari ini?Why didn't you go to school today?14interrogsehingga mana keadaan (terbelah, kemek, dll)to what degree, to what statenopikurono- pi- KUROder.interrogbagaimana keadaanwhat was situationNopikuro po i kurita dialo do noburuwid sid parik owo?Bagaimana keadaan keretanya yg tergolek di parit?How was his car situated when it rolled into the ditch?15interrogberapa banyak (harga, jumlah)how muchsongkurosong- KUROder.interrogberapahow much, how manySongkuro ot torogo diti sada nu?Berapa harga ikanmu ini?What (how much) is the price of your fish?soro-songkukurayansoro- song- RED- KURO -ander.interrogberapa setiap seorg (jumlah sukatan)how much each (measure)Sorosongkukurayan kow no dot sada kosodoy?Berapa setiap seorang ikan hasil tangkapan kamu semalam?How much fish did each of you catch last night?sosongkuroRED- song- KUROder.interrogcuma berapa banyaknyahowever muchSosongkuro ot sada naanu duyu?Cuma berapa banyaknya sahaja ikan hasil tangkapan kamu?How many (much) fish did you catch?sosongkuro-iRED- song- kuro -ider.interrogwalau berapa jumlahno matter how muchSosongkuro-i ot padagangan nu dat manuk nu, boliyon ku-i.Walau berapa jumlah harga sekali pun ayam mu itu saya tetap beli.No matter how much you sell your chickens for I will still buy them.16interrogbagaimana posisiwhere situatednokokukuro3noko- RED- KUROder.interrogapa keadaan, bagaimana posisi (kedudukan)where situated, in what situationNokokukuro koh di noliwan koh montod id karabaw oy?Bagaimana posisi badan mu ketika kau terjatuh semasa menunggang kerbau?How were you positioned when you fell from the buffalo?
kuro2der. ofkuro1 1what
kuro-kuroder. ofkuro1 3do_by_any_means
kurobsama tinggi, sama rata (pembaris dll) sama panjangsame height, lengthnokopikurobno- kopi- KUROBder.vsama tinggisame heightNokopikurob ot kasawatan di tobpinee ku om it pinsan ku.Adik ku sama tinggi dengan sepupu ku.My brother and cousin are the same height.
kurogidbersemut-semutan (gelenyar) atau spt digigit-gigi, seperti tertusuktingling (skin), itchy because of being covered by itchy substancesynrodonokurogido- KUROGIDder.vsemut-semutan, bergelenyartinglingOkurogid ah lukap ku mamanaw id kapampangan dot asot kasut.Tapak kaki aku terasa semut-semutan kerana berjalan tempat berbatu tanpa kasut.My sole is tingling from walking on rocks without shoes.songkurogidsong- KUROGIDder.vbergelenyartinglingSongkurogid nopo ad solot ku, i togod do paray dati ilo.Belakang badan saya terasa bergelenyar, mungkin kerana sekam halus.My back is tingling all over, maybe it's from the rice grit.
kuromivkumit, bercakap tanpa kedengaran (spt membaca mantera, doa, jampi, dll)mutter, mumble (e.g. shaman chanting)muukuromim- REDV- KUROMIder.vsedang berkumat-kamitmutteringAmu ku elaan nunu ot boroson dialo tu, muukuromi at kabang yo.Saya tak tahu apa yg dia sebut sebab, mulutnya sedang berkumat-kamit.I don't know what she is saying because her mouth is muttering.
kuron1nperiuk tanah, ciau, belanga, sj periuk yg diperbuat drpd tanah liat (terdapat pd sedikit masa dahulu)clay potkuron2KURONder.vperiuk tanah, ciauclay potAso no tulun mamaal dot kuron tidino.Dizaman ini sudah tiada yg membuat periuk tanah.No one makes clay cooking pots now.
kuron2der. ofkuron1clay_pot