Browse Kimaragang


a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
N
o
p
r
s
t
u
w
y

k


kurundaw1nsj semut merah, kecil dan kakinya panjang-panjangsmall red antkurundaw2KURUNDAWder.nsj semutsmall red antAmu mongiit ot kurundaw.Sj semut itu tdk menggigit.The small red ant doesn't bite.
kurundaw2der. ofkurundaw1k.o._ant
kuruntudvbunyi tayar pancit, atau bunyi rantai jentolah, dsb, menggegar bumisound of engine, machine, leaking tire etc.synkurubutmuukuruntudm- REDV- KURUNTUDder.vberbunyi bising, bunyi tayar pancit, menggegar bumimaking noiseMuukuruntud it bosikal sinakaan ku, tu asot poom dit tayar.Basikal yang saya tunggangi berbunyi bising, sebab tayarnya tak ada angin.The bicycle I am riding is making noise, because the tires are not inflated.okuruntudo- KURUNTUDder.vberbunyi bising, bunyi tayar pancitmake noiseAmu nominyakan i tinjin do kumut diri ong okuruntud no monombir.Mesin jahit itu tak diminyaki kalau ia berbunyi bising ketika menjahit.The sewing machine hasn't been oiled if it makes noise sewing.pokuruntudpo- KURUNTUDder.vberbunyi bisingmake noisePokuruntud ah bosikal dialo do sakaan no, oleed no gima koboli owo.Basikalnya berbunyi bising ketika ditunggang, mungkin kerana ia sudah lama dibeli.The bike his is riding is making noise; after all it was purchased long ago.songkukuruntudsong- RED- KURUNTUDder.vberbunyian bisingall making noiseSongkukuruntud i misin basu sid kaday torongow ku.Aku dengar mesin basuh itu berbunyian bising di kedai itu.The washing machines in that store were making noise that I heard.songkuruntudsong- KURUNTUDder.vberbunyi bisingall make noiseMengko-raraag no dati ilo songkuruntud nopo.Mungkin ia hampir rosak itu kerana ia berbunyi bising.That may be going bad since it is making noise.
kurungn1kurung, menahan atau memasukkan dlm penjara, dll (spt ayam yg tdk dilepaskan) dari kurunganconfinekumurung-um- KURUNGder.vberkurungconfineNokuro tu kumurung yalo silo lamin?Apa sebab dia berkurung di dlm bilik?Why is the chicken confined in the bedroom?kurungonKURUNG -onder.vkurungkanconfineKurungon peelot manuk namot dot monidang oku.Kurungkan dulu ayam itu sementara saya menjemur padi.Confine that chicken while I am drying rice.mongurungm- pong- KURUNGder.vmengurungconfineAmu yalo mari mongurung do manuk tiya dot ki-silaw ot paray.Biasanya mereka tdk mengurung ayam semasa padi berbuah.He doesn't confine his chickens when the rice is ripening.muukurungm- puu- KURUNGder.vsentiasa terkurungconfinedMuukurung ilot dagay do manuk.Ayam kami sentiasa terkurung.Our chickens are confined.nikurung-in- i- KURUNGder.vtelah mengurungconfinedNikurung ku it manuk ku tu momiansaw sid sombol.Saya telah mengurung ayam saya sebab dia pergi ke rumah orang.I confined my chickens because I'm going visiting with neighbors.nokurungno- KURUNGder.vsudah dikurung, telah pun dikurungconfinedNokurung no kiawi it dagay do manuk.Ayam kami semua sudah dikurung.All of our chickens are confined.okurungo- KURUNGder.vterkurungconfineGumagas mari ot manuk dot okurung.Ayam akan menjadi kurus jika terkurung.Chickens that are confined will grow skinny.pokukuruungonpo- RED- #- KURUNG -onder.vsentiasa dikurungconfine long-term or continuingPokukuruungon dialo it tandaa yo tu mookoy takawon do tulun.Ayam sabungannya sentiasa dikurungnya sebab dia risau kalau-kalau dicuri org.He always confines his rooster because he is afraid it will be stolen by someone.2kurungan, kandang (kambing dll), sangkar atau bakul (tempat ayam bertelur dll) atau tempat mengurungconfinement place, chicken coopkukurunganku- KURUNG -ander.nsangkar ayamcage, pen, coopMamaal oku po dot kukurungan, pogontoluan dat manuk.Saya perlu membuat sangkar ayam, tempat ayam itu bertelur.I'm going to build a chicken coop where they can lay eggs.
kurunggu1berkocak (bkn buah kelapa yg hampir tua) atau airnya gemerencing kalau digoyangkannearly mature coconut (with brown outside)antkunggukurungguan1KURUNGGU -ander.vberkocaknearly ripeSiiton kikiawi it niyuw dit kurungguan.Awak jolok semua buah kelapa yg sudah berkocak.Knock down all the nearly ripe coconuts with a pole.2kocak, berkocak, bkn buah kelapa yg hampir tua (airnya sudah bergoncang)kurungguan2der.berkocakOng moniit koh dot niyuw, kadaay siito ot kurungguan, orubat ot tonsi.Jika kau menjolok kelapa muda, pastikan yg bukan airnya sudah berkocak sebab, sayang isinya tidak dapat dimakan.If you knock down coconuts, don't knock down
kurungguan1der. ofkurunggu 1nearly_mature_coconut
kurungguan2der. ofkurunggu 2berkocak
kurungkumrenyuk, berkerumuk, gumal (kertas, kain, dll)bunch together (esp. clothing)kurungkumoKURUNGKUM -oder.vrenyukkancrumple upKurungkumo nopo ino tambam tu ki-totee ino.Kau renyukkan sahaja lampin itu kerana ada tahi.Bunch up that diaper because it has poop in it.kurungkumonKURUNGKUM -onder.vdirenyukkancrumple upOkon-ko kurungkumon i baju ku.Jangan direnyukkan baju ku itu.Don't bunch up my shirt.muukurungkumm- REDV- KURUNGKUMder.vrenyukbunch togetherMuukurungkum at solot dat baju dialo.Bahagian belakang bajunya renyuk.The back of her dress is bunched up.nokurungkumno- KURUNGKUMder.vtelah renyukcrumpled upAwasi ong torikaan inot baju nu tu, nokurungkum.Ada baiknya jika baju mu itu disterika sebab ia telah renyuk.You should iron your shirt because it is wrinkled up.okurungkumo- KURUNGKUMder.vrenyukcrumple upLupio ino tongo kumut, ara'at ot okurungkum.Lipatkan kain-kain itu, tak baik jika ia akan renyuk.Fold up those clothes; it's bad to have them wrinkled.
kurungkumoder. ofkurungkumbunch_together
kurungkumonder. ofkurungkumbunch_together
kurungonder. ofkurung 1confine
kuruobvdentam (bunyi kayu besar yg rebah dll)crashing sound, like felling of treeokuruobo- RED- KURUOBder.vdentamanmake crashing soundNokotigog oku kosodoy, okuruob torongow ku.Semalam saya sangat terkejut dgn bunyi dentaman.I was startled last night, hearing a crashing sound.pokukuruobpo- RED- KURUOBder.vberdentammake sudden crashing soundNaaba no it kayu tinagad dialo tu, pokukuruob norongow ku.Pokok kayu yg telah ditebangnya, telah pun rebah sebab, saya dengar berdentam.The tree he was chopping down fell because I heard a crashing.
kuruong1adjcerun, sangat menurun (tebing dll), berlubang (tanah) yg terdedah dgn air yg memancur dllsteepokuruongo- KURUONGder.adjcerunsteepAraat it kinowowoyo'on ya dialo sid sokid, ogumu ot okuruong.Perjalanan kami di bukit terlalu jahat sebab, banyak yg cerun.Our path on the hill was bad; there were lots of steep places.2vmenjadi cerun, sangat menurun (tebing dll), berlubang (tanah) yg terdedah dgn air yg memancur dllbecome steepkinumuruong-in- -um- KURUONGder.vtelah bertambah cerun, berubah menjadi cerunbecame steeperOgumu ot ralan sid sokid dot kinumuruong tiya dit magadarun.Banyak jalan raya di kawasan bukit yg telah bertambah cerun selama musim hujan.Lots of roads on the hill became steeper when it was rainy season.kumuruongm- KURUONGder.vakan bertambah cerun, akan menjadi cerunbecome steeperKumuruong mari sid kootirion dot weeg dot tomporusu.Tanah yg seringkali terkena dgn air dari pancuran akan menjadi cerun.Land that has dripping from a water channel will become steeper.
kurupag1nsj mata kucing (kecil-kecil)type of "cat's eyes" fruitEuphoria malaiense ??kurupag2KURUPAGder.nsj mata kucingtype of "cat's eyes" fruitOngo-kokodok ot kurupag.Sj mata kucing itu adalah sais nya kecil-kecil.This type of "cat's eyes" fruit is small.
kurupag2der. ofkurupag1cat's_eyes_fruit
kuruputrenyuk (digenggam sehingga renyuk)crumple upantkurumukinuruput-in- KURUPUTder.vtelah renyukkancrumpledNokuro tu kinuruput nu iti gambar ku?Kenapa awak telah renyukkan gambar ku ini?Why did you crumple my picture?kukuruputoRED- KURUPUT -oder.vdirenyukcrumpleMinaan dat tanak nu kukuruputo it surat baranak nu.Sijil beranak mu direnyuk-renyukkan oleh anak mu itu.The child crumpled your birth certificate.kuruputoKURUPUT -oder.vrenyuk-renyukkancrumpleKadaay kuruputo ino karatas tu pomungkus ku do poriya.Awak jangan renyukkan kertas itu kerana aku nak membungkus peria.Don't crumple up that paper because I want to wrap bitter gourd with it.kuruputonKURUPUT -onder.vdirenyuk-renyukkancrumpleOkon-ko kuruputon nopo ot sosokot posuwang sid lamari, lupion nôono.Pakaian jangan direnyuk-renyukkan begitu saja jika menyimpan dlm almari, malahan lipatkan terlebih dahulu.Don't just crumple up the clothes to put them in the wardrobe; fold them.nokuruputno- KURUPUTder.vtelah renyukcrumpledAmu otutunan mambasa tu nokuruput i karatas.Susah nak baca kerana kertas itu telah renyuk.I can't recognize it to read because the paper is crumpled.okukuruputo- RED- KURUPUTder.vkeadaan renyukcrumpleOkukuruput ne siik do limo nopod nokito dialo.Lembar lima puluh itu dlm keadaan renyuk dia nampak.The fifth page is crumpled he saw.
kuruputoder. ofkuruputcrumple_up
kuruputonder. ofkuruputcrumple_up
kurusv1sasar, turun (beralih ke bawah), tidak ke atas sekalidescend, go down, move towards foot (of bed)ingkurusing- KURUSder.vsasar ke bawahdescendIngkurus saabat tu kosoliwan ino tulu nu dinot kulambu.Elok kau sasar sedikit ke bawah kerana kepala mu terkeluar dari kelambu itu.Go down a bit because your head is sticking out of the mosquito net.kinumurus-in- -um- KURUSder.vtelah turunwent downNapasagan ku yalo tu kinumurus katoy modop.Aku telah tertendang dia semasa tidur kerana dia telah turun tidur.I accidently kicked him because he slid down while sleeping.kukurusRED- KURUSder.vsasar ke bawahslip downKukurus saabat, ajangan nu itit ragang.Awak sasar ke bawah sedikit, nanti terkena bayi ini.Slide down a bit; you are going to hit the baby.kumurus-um- KURUSder.vmenurunslide downKada no kumurus, kosoliwan koh da kulambu.Jangan lagi kau menurun, nanti kau terkeluar dari kelambu itu.Don't slide down more; you will go outside the mosquito net.2menaik dan menurun (melihat dari kaki ke kepala) atau dari bawah ke atas (spt cara mengenali ssorg, dll)look someone up and downpokurusan posingkaganpo- KURUS -an po- SINGKAG -ander.vturunlook someone up and downPokurusan posingkagan dialo mogintong ah totongondu.Dia melihat perempuan itu dari bawah ke atas.He looked the girl up and down.
kurusi1Malay kerusinkerusichairki-kurusiki- KURUSIder.vada kerusi (mempunyai)have/be chairOkokodok poma o walay ong ki-kurusi po.Biarlah rumah kecil sahaja, asalkan ada kerusi.Even if a house is very small it should have chairs.kurusi2KURUSIder.nkerusichairPengkakat yalo mangakan tu, asot kurusi dot ogomon.Dia terpaksa berdiri sambil makan sebab, tiada kerusi tempat duduknya.He eats standing because he has no chair to sit on.
kurusi2der. ofkurusi1chair
kurusus1Malay kursus < Dutchkursus (mempelajari sst hal), berlatihcourse (of studies), classkinumurusus-in- -um- KURUSUSder.vtelah berkursustook courseKinumurusus yalo diri do guru.Dia telah berkursus bahagian pendidikan.He took a teacher's course.kinurususon-in- KURUSUS -onder.vtempatnya berkursustime/place of courseSid Somonanjung ot kinurususon dialo dot guru.Di Semenanjung tempatnya berkursus.His course for teachers was in West Malaysia.kokurususko- KURUSUSder.vdapat berkursus, selepas kursusable/accomplish taking courseIkaw nga eelo-i mangansak ong kokurusus koh nogi.Awak juga pandai memasak jika dapat berkursus.You would also know how to cook if you just took a course.kumurusus-um- KURUSUSder.vkursus, berkursustake courseOpongo po yalo kumurusus do bidan om mokisawo.Selepas dia berkursus sebagai jururawat desa, barulah dia meminta kawhin.When she is done with taking the midwifery course she will get married.kurusus2KURUSUSder.nkursuscourseOnom wulan yalo dot kurusus monombir.Selama enam bulan dia kursus menjahit.He took a sewing course of six months.kurususonKURUSUS -onder.vtempat berkursustake courseSid K.K ot kurususon doalo do monombir.Di Kota Kinabalu tempat mereka berkursus menjahit.Their sewing course is in KK.minongurusus-in- m- pong- KURUSUSder.vyg telah memberi kursus, yg telah melatihtook courseYoalo no minongurusus dagay dot mutanom.Mereka lah yg telah memberi kursus kpd kami cara bercucuk tanam.He gave us a course for farming.muukurususm- REDV- KURUSUSder.vsedang berkursustaking courseKakal koh po bala muukurusus do monombir.Rupanya awak masih berkursus menjahit.She is still taking the sewing course.nikurusus-in- i- KURUSUSder.vtelah mengarah berkursustell to take courseNikurusus ku i tanak ku dot gama mangansak.Saya telah mengarah anak saya berkursus memasak.I told my child to take a cooking course.nokokurususnoko- KURUSUSder.vpernah berkursushas taken courseNokokurusus bala yalo diri dot karaptangan.Rupanya dia pernah berkursus kraftangan.He has taken a course in handcrafts.nokurususanno- KURUS -ander.vpernah berkursushave taken courseOgumu ot elaan dialo dilo tu ogumu ot nokurususan yo.Banyak sekali hal yg diketahuinya sebab dia pernah berkursus.Lots of people know him because lots of people have taken a course from him.pokurususonpo- KURUSUS -onder.vdiberi kursuscause to take coursePokurususon po yalo dot noos.Suruh dulu dia berkursus utk jururawat.Have her take a nursing course.
kurusus2der. ofkurusus1course
kurususonder. ofkurusus1course
kurutukvkur (kata utk memanggil ayam)call chickenskinurutuk-in- KURUTUKder.vtelah kur, telah memanggilcalled chickensKinurutuk ku no i tongo manuk nga asot tinuminong.Saya telah kur ayam-ayam itu tapi, tiada yg datang.I called the chickens but none came.kurutukoKURUTUK -oder.vkurcall chickensKurutuko pe manuk.Kau kur dulu ayam itu.Call the chickens.kurutukonKURUTUK -onder.vdikurkan, dipanggilkancall chickensMuli mari i tongo manuk diri ong kurutukon.Ayam-ayam itu akan pulang juga jika di kurkan.Those chickens will come home if you call them.mongurutukm- pong- KURUTUKder.vkur, memanggil ayamcall chickensKadung orongow da manuk mongurutuk ilo, tuminong no.Kalau ayam dengar kur itu, ia akan datang.When the chickens hear the call, they come.pokurutukaypo- KURUTUK -ayder.vmengkur (suruhan), suruh memanggilcause to call chickensPokurutukay dialo i manuk.Kau suruh dia mengkur ayam itu.Tell him to call the chickens.