boros1n11ankata, pesananspeech, talk, sth which is said, wordboros2BOROSder.nkata-kata; pesananspeech, talk, sth which is saidBoros nopo dialo, "amu oku po kawaya biano".Dia kata "saya tidak dapat ikut hari ini".He said, "I can't come with today".1bvbercakapspeak, say sthabarasano- BOROS -ander.vpernah berkatahave said sthAbarasan dialo mongoy sid K.K. nga amu ela'an do sera.Dia pernah berkata bahawa dia akan pergi ke K.K, tapi belum tahu masanya.He has said he will go to K.K., but I don't know when.bibinoros-in- RED- BOROSder.vyang telah dikatakanthat which was spokenAaku elaan nunu ot bibinoros dialo tu rinumasang at sawo ku.Saya kurang pasti apa yang telah dikatakan olehnya sehingga isteri ku jadi marah.I don't know what he said such that his wife got angry.binoros-in- BOROSder.vdikatakanspokenBinoros ku yalo dot posombolon sid walay tokow.Aku katakan kepadanya supaya melawat ke rumah kita.I told him to visit at our house.boborosoRED- BOROS -oder.vkatakansay, speakBoboroso po kembagu, amu ku nawanayan.Kau katakan lagi, perkataanmu tidak jelas.Say that again, I couldn't understand it.boborosonRED- BOROS -onder.vberitahu, beri pesanantell, pass along a messageBoboroson po dogon it tobpinee nu, mokisuli oku do tabang suuwab.Tolong beritahu adikmu bahawa saya mahu minta dia balas kerja pada hari esok.Tell your brother for me to that I want him to pay back the work he owes me tomorrow.borosoBOROS -oder.vkatakanspeak, sayBoroso nunu ot kenginan nu mangakan.Katakan apa yg awak suka makan.Say what you want to eat.boroson1BOROS -onder.vncakapanan utterance, sth that is to be saidTongoh boroson nu?Apa yg kau cakap?What did you say?boroson2BOROS -onder.vkatakan (suruhan)speak, sayBoroson yalo "Gutung ruyung tokow suwab" kato.Katakan padanya "esok kita gotong-royong"Say to him "we are having a work-group tomorrow" say.iborosi- BOROSder.vberitahutellIboros ku do guru monigup koh.Saya beritahu cikgu yg kau menghisap rokok.I am going to tell the teacher that you smoke.ipoborosi- po- BOROSder.vsuruh cakapkantell s.o to say sthIpoboros po dogon dialo i tanak yo dot amu ku eengin mongoy siti.Saya akan minta tolong dia beritahu anaknya bahawa saya tidak mahu dia datang ke sini.I am going to ask him to tell his child that I don't want him to come here.ki-boroski- BOROSder.vberkatahave said (indirect quote)Ki-boros i tobpinee ku dot sumambat yalo dikaw.Adik saya berkata yg dia akan bertemu denganmu.My brother said he wants to meet you.kinabarasan-in- ko- BOROS -ander.nalasan/sebab bercakapreason for speaking/sayingKinabarasan ku nopo diri, nga tatayon ku po ong mogidu yalo.Tujuan saya bercakap begitu ialah supaya dia beredar.The reason I spoke that way was to get him to leave.koboborosko- RED- BOROSder.valasan/sebab memberitahureason for informing/confessingKoboboros nopo di tobpinee ku dot yino ot minanakaw, minangan dit pulis tutuday i tunturu.Adik saya terpaksa memberitahu bahawa dialah yg mencuri kerana jarinya telah dibakar oleh polis.The reason my brother confessed that he was the one who stole (it) is that the police burned his fingers.koborosko- BOROSder.advboleh bercakaphave the ability to speakIsay-isay ot asampit momioruol, amu koboros.Sesiapa saja yg sakit teruk tidak dapat bercakap lagi.Anyone who is seriously ill is not able to speak.kooborosVRED- ko- BOROSder.vbaru cakaphave just now said sthKooboros dialo dot "Maya oku dikaw suuwab," ka.Dia berkata tadi "saya akan ikut kau esok".He just said "I will come with you tomorrow".kopomorosko- pong- BOROSder.vselepas berkata (bercakap)accomplish speakingKopomoros po yalo om momoros oku nogi.Selepas dia berkata-kata baharu lah saya yg berkata.When he has spoken then I will speak.koponoki-boborosko- ponoki- RED- BOROSder.vdapat bercakapaccomplish speaking withKoponoki-boboros-i yalo dat tongo urang puti tu eelo dot Inggeris.Dia dapat bercakap-cakap dengan orang putih sebab dia fasih bahasa Inggeris.He can speak with white people because he knows English.miboboros1m- pi- RED- BOROSder.vbercakap-cakap, berbual-bual, berceritaspeak to one anotherOrongow ku yoalo miboboros nga amu ku awanayan.Saya dengar mereka bercakap-cakap tapi saya tidak jelas apa yang dikata.I heard them speaking together but I couldn't make out [what they were saying].miniboboros1-in- m- pi- RED- BOROSder.vtelah bercakap-cakapspoke togetherMiniboboros yoalo kosodoy nga amu ku awanayan.Mereka telah bercakap-cakap semalam tapi, saya tak jelas apa mereka katakan.They were speaking together last night but I couldn't make out [what they were saying].minokiboboros-in- m- poki- RED- BOROSder.vcuba berbual-bual(seek to ) speak withMinokiboboros oku dialo nga amu kabarasan sumimbar.Aku berbual-bual dengannya tapi dia tak menjawabku.I sought to speak with him but [he] didn't answer.minomoros-in- m- pong- BOROSder.vberkata (pesanan)spokeMinomoros i Yesus "toluodo no i sosompi tulun" ka.Yesus berkata "kasihilah sesamamu manusia".Jesus said, "Love other people" [he] said.misingboborosm- pi- sing- RED- BOROSder.vberkata sendirianspeak to selfYalo-yalo ot misingboboros tu asot koruang yo.Dia berkata sendirian kerana tiada kawannya.He is speaking with himself because he has no companion.mokiboborosm- poki- RED- BOROSder.vcuba berbual-bualseek to speak withMokiboboros oku dialo nga amu sumimbar dogon.Aku berbual-bual dengannya tapi dia tak menjawab.I sought to speak with him but he doesn't answer me.mokiborosm- poki- BOROSder.vminta diberitahuask/want to be told or informedMokiboros mari yalo kadung mamanaw koh tu tumanud yalo.Dia minta diberitahu bila kau berangkat kerana dia mahu ikut.He wants to be told when you go because he is going to go with you.momoros1m- pong- BOROSder.vbercakapspeak, talkIsay elo momoros do Kina?Siapa yg pandai bercakap bahasa Cina?Who knows how to speak Chinese?momoros2m- pong- BOROSder.vberbahasaspeakKeelo koh do momoros do Kimaragang oy?Awak tahu berbahasa Kimaragangkah?Do you know how to speak Kimaragang?monokiboborosm- ponoki- RED- BOROSder.vberbual-bual, bercakap-cakapspeak withAmu monokiboboros yalo tu omomoluan kabarasan dogon.Dia tak berbual-bual dgn saya kerana dia malu konon.He doesn't want to talk [with me] because supposedly he is shy [in front of] me.mooborosm- REDV- BOROSder.vsedang berkataspeakingMooboros yalo om pipilayo di tanak yo nga nokotigog.Ketika dia sedang berkata dan dilempar oleh anaknya, dia terkejut.As he was speaking his child threw [a rock at him] and he was startled.moomorosm- VRED- pong- BOROSder.adjsuka/biasanya bercakaplike/habitually speak sthMoomoros mari i pinsan ku dot Inggoris ong owukan no yalo.Sepupu saya suka bercakap Inggeris apabila dia mabuk.My cousin always speaks English when he is drunk.nabarasanno- BOROS -ander.vpernah berkatahave spokenNabarasan mari dialo dot mongoy id talob.Dia pernah berkata yg dia akan pergi ke tamu.He said that [he] was going to the market.niboros-in- i- BOROSder.vmemberitahu, membongkar rahasiainform, give away secretsNiboros di tobpinee ku dot yoku ot minanakaw.Adik saya memberitahu, yg saya yg mencurinya.My sibling said that it was me who stole.nipoboros-in- i- po- BOROSder.vsuruh mengatakan; menegurtell to say, tell to rebukeNipoboros ku di guru i tanak ku tu obongol.Aku suruh guru itu menegur anakku kerana dia degil.I told the teach to rebuke my child because [he is] recalcitrant.noboborosno- RED- BOROSder.nsesuatu yg telah dikatakansth that has been saidMokimaap oku dikaw, it noboboros ku dot ara'at.Saya minta maaf dgn kata-kata saya yg jahat.Forgive me for that bad thing that I said.noborosno- BOROSder.vsudah mengatakan, sudah dicakap, sudah diberitahusaid, spoke"Noboros nuno beeno," ka dit simbar di Yesus."Engkau sudah mengatkan," jawab Yesus."You have said it," said Jesus.nokoboros1noko- BOROSder.vpernah berkatahave said sthNokoboros yalo dot magandaa siti.Dia pernah berkata yg dia akan menziarahi ke sini.He said he would visit here.nokoboros2noko- BOROSder.vtelah berkatahave spokenNokoboros i Dr.Mahathir Muhammad dot 'tumiruwan dit pombangunan sid kosilaan'.Dr. Mahathir Muhammad pernah berkata tentang 'Dasar pandang ke Timur'.Dr. Mahatir Muhammad spoke about the 'look east' policy for development.nokoboros3noko- BOROSder.vtelah berkatahave spokenAaku nokoboros do mongoy oku siti.Saya tidak berkata yg mahu datang ke sini.I didn't say that I was coming here.nokopokiboborosnoko- poki- RED- BOROSder.vpernah berbual-bualhave sought to speak withNokopokiboboros oku dialo nga oruay no muli sid pomogunan yo.Aku pernah berbual-bual dengannya tapi dia tak lama lagi akan balik ke negaranya.I engaged him in conversation but after just a bit [he] was going to his home.nokopomorosnoko- pong- BOROSder.vpernah bercakaphave said, spokenAmu oku nokopomoros dot minanakaw yalo.Saya tidak pernah bercakap bahawa dia mencuriI never said that he stole.oboroso- BOROSder.vcakapkansayOboros nu po dot "amu oku no obongol," taakan tekaw nogi dot siin.Kau cakapkan yg kau tidak degil lagi kemudian saya akan beri duit.If you say "I am not stubborn anymore," I will give you some money.olungboroso- lung- BOROSder.advmudah berkatatend to speakOlungboros yalo ong elaan yo po.Dia mudah berkata, kalau dia tahu lagi.He tends to speak if he knows [about the topic].oolingboros#- o- ling- BOROSder.adjmudah memberitahu; mulut tempayanhaving a propensity for telling people everything, 'loose lipped'Ara'at yoalo, oolingboros dot nunu nopo ot kowoyo'on dialo.Mereka tidak baik; mudah memberitahu apa sahaja perangainya.He is bad; his character is to be loose lipped about anything.opiboroso- pi- BOROSder.vselalu menyebutsay sth oftenOpiboros dialo dot eengin sumikul kembagu.Dia selalu menyebut yg dia suka bersekolah lagi.He is always saying that he wants to go back to school.paabarasanVRED- po- BOROS -ander.norang yg bertugas menerima aduanperson with the task of receiving complaintsOng waro boroson nu, sid dewan ot paabarasan.Kalau ada yg hendak kamu cakap, bercakaplah semasa di di dewan.If you have something to say, say it at the public meeting hall.paamarasanVRED- pong- BOROS -ander.ntempat utk memberitahu, orang yg diberitahuinformation place, person to informI Pondiwa ot paamarasan sid kampung diti.Pondiwa adalah orang yg terima aduan di kampung ini.Pondiwa is the person to inform (about problems) in this village.pabarasan1po- BOROS -ander.norang yg menerima laporan (tidak tentu siapa)person to whom one talks or reports (as yet unspecified)Isay pabarasan ku, i tidi ko i tama dialo?Siapa yg harus saya beritahu, ayahnya atau ibunya?Who should I tell, his mother or his father?pabarasan2po- BOROS -ander.vnorang yg diberitahu (seperti memegang pesanan)person spoken toIsay ot paabarasan ku?Tempat siapa saya beritahu?Who do I tell it to?panambarasanponong- BOROS -ander.vncara bertutur, bentuk kataexpressions, terms, manner of speakingMeebpinee yoalo, nga kopisuway panambarasan.Walaupun mereka bersaudara, tuturan mereka berlainan.Even though they are siblings, they speak differently.pibabarasanpi- RED- BOROS -ander.vntempat/waktu perbualan; tajuk perbualantime/place of conversation; time/place of a trial/hearing; topic of conversationSiombo pibabarasan duyu - sid Tandek ko sid Bandaw?Di mana tempat kamu berbicara - di Tandek atau di Bandau?Where will the trial be held - in Tandek or Bandau?piboborospi- RED- BOROSder.v impberbualconversePiboboros kow po, eengin oku mokinongow.Cuba kamu berbual, saya suka mendengar.You (all) go ahead and talk, I want to listen.piboorospi- #- BOROSder.vperkara yg selalu disebutsth which is always being saidAaku mari eengin ong pibooros oku dot minanakaw oku.Saya tidak senang hati kalau orang selalu sebut saya seorang pencuri.I do not want people always accusing me of being a thief.pimbarasaypi- ing- BOROS -ayder.v impceritakantellPimbarasay kikiawi nunu nopo it norongow nu.Kau ceritakan semua apa yg engkau dengar.Tell absolutely everything that you heard.pinibabarasan1-in- pi- RED- BOROS -ander.vnbercakap tentang apathing spoken, discussedNunu ot pinibabarasan doalo?Mereka bercakap tentang apa?What did they discuss?pinokiboboros-in- poki- RED- BOROSder.vnseorang yg bercakap dengan ssos.o you have spoken with or are speaking to (on your initiative)Isay pinokiboboros dialo dilo, tu amu ku otutunan?Dia berbicara dgn siapa itu, saya tidak mengenalinya?Who is he speaking with? I don't know him.poborosopo- BOROS -oder.vberitahu, cakap lahtellPoboroso dogon isay ot koruang nu manakaw.Beritahu saya siapa kawan mu mencuri.Tell me who was your partner in stealing.poboroson1po- BOROS -onder.vnberitahutell, informOkon-ko poboroson dot minanakaw oku.Jangan beritahu orang bahawa saya telah mencuri.Do not tell anyone that I stole [something].poboroson2po- BOROS -onder.vnberitahutell, informOkon-ko poboroson dot minanakaw oku.Jangan beritahu orang bahawa saya telah mencuri.Do not tell anyone that I stole [something].poboroson3po- BOROS -onder.vhendak beritahutellPoboroson ku bo dit tama nu, i minanakaw koh.Saya hendak beritahu kepada ayahmu yg kau mencuri.I am going to tell my father that you stole [something].podborospog- BOROSder.vsekali berkataas soon as spokenPodboros dialo sid dogon nga it koruol do ginawo.Sekali dia berkata kepadaku, ia menyakitkan hati.When he said it to me my heart was heart.pokibabarasaypoki- RED- BOROS -ayder.vberbual-bual, berkata-katadiscuss, seek to speak withPokibabarasay yalo dot boros dikoo.Kau berbual-bual dengannya di dalam bahasa kamu.Try to talk with him in your own language.pokiborosonpoki- BOROS -onder.vhendak tahuask/want to be told/informedPokiboroson mari dialo, nunu om nunu it norongow nu.Dia hendak tahu semua yg kau dengar itu.He wants to know everything that you heard.pomiboborospong- pi- RED- BOROSder.nbahasaway of speaking, languageOng kopisuway ot bansa, kopisuway ot pomiboboros.Kalau orang berlainan bangsa, mereka pun berlainan bahasa.If people are of a different race, they speak different languages.pomorospong- BOROSder.v impucapkan (suruhan)speakPomoros dot 'torimakasi' ka bo.Kau ucapkan 'terimakasih'.Say 'thank you'.pomorosonpong- BOROS -onder.vtmemberi peluang utk bercakapallow to speakPagka yalo ketua kampung, pomoroson po yalo.Oleh kerana dia ketua kampung, biarlah dia yg bercakap dahulu.Since he is the village head, let him speak first.ponokibabarasayponoki- RED- BOROS -ayder.vmembawa orang bercakapinvolve s.o in a conversation, get s.o to speak with youPonokibabarasay po yalo do Momogun, kelo no ko amu.Kau bawa dia bercakap bahasa Dusun, tengok kalau dia pandai atau tidak.Try speaking Dusun with him; see if he knows it or not.pooborosVRED- po- BOROSder.vtabiat memberitahutend to speakPooboros koh ika dot amu iboros do tulun.Kau memang bertabiat memberitahu rahsia orang.You always tell that which people don't speak about.poomorosVRED- pong- BOROSder.advcara bercakapmanner of speakingAwasi dika poomoros tu awanayan.Baik caramu bercakap kerana jelas.You have a good manner of speaking because it is discernible.poonomboros#- pong- song- BOROSder.advcara bercakapway of speakingKopisuway ot poonomboros dot Rungus om Kimaragang.Antara bangsa Rungus dan Kimaragang berbeza cara bercakap.The way of speaking in Rungus and Kimaragang is different.potiborosonpo- ti- BOROS -onder.vnbutir-butir percakapanmatters spoken ofAmu ku osorow kikiawi it potiboroson dialo diri.Saya tak ingat semua butir-butir percakapannya itu.I can't recall all of the details of what he said.somboborossong- RED- BOROSder.vbanyak orang bercakap pada satu masamany people speaking at onceAmu oku eengin dot somboboros kow, tu waro po ot pomoroson ku.Saya tidak mahu kamu semua bercakap, kerana ada orang lain yg saya suruh utk bercakap.I do not want you all speaking at once, because there is someone else whom I have asked to speak.1cvbercakap dgn tidak memedulikan kebenaran, tempat dll.speak unrestrainedly, without regard to truth, place, etc.songkoboborossong- ko- RED- BOROSder.vmembuat-buat cakapan, berfitnah, menuduhmake up lies, slander, accuse falselyOkon-ko mimoyo dialo, tu songkoboboros-i dialo diri.Jangan percaya dia, kerana cakapannya dibuat-buat saja.Do not believe what he says, because he just makes things up.songkoborossong- ko- BOROSder.vbercakap dengan tidak terkawal apa yg dikatakan, cerita-cerita berlainan tentang sesuatu, cakap dengan lidah bercabangspeak unrestrainedly, without control for the contents, contradict selfSongkoboros dialo dot minatay no, songkoboros dialo do miyaw po; amu elaan ong nunu ot babanar.Dia kata bahawa orang itu sudah mati, dan dia kata dia masih hidup; tetapi tidak tahu mana yg benar.He said that he died, and he said that he is still alive; I do not know which is true.songkoborososong- ko- BOROS -oder.vberkata-kata sembaranganspeak haphazardlySongkoboroso dialo dot asot tatantu, owukan gima.Dia berkata-kata sembarangan sahaja tanpa erti kerana dia mabuk.He was speaking in an uncontrolled manner, because he was drunk.songkopabarasaysong- ko- po- BOROS -ayder.vbercakap dengan sembarangan di mana-mana tempatspeak unrestrainedly at any placeSongkopabarasay nu dot tupono, okon-ko aarapan.Kau berpesan sembarangan kepada orang yg tak boleh diharap.You pass on a message to anyone, not to someone trustworthy.1dadjkonon, dikatakan orangallegedly, supposedly, it is said, it is claimedkabarasanko- BOROS -ander.advkononallegedly, supposedly, it is said, it is claimedWaro tangon kabarasan dot it koleedan nopo di tulun miyaw sitid pomogunan nga sagantang no nipon do noopu, ka.Ada cerita dongeng, kononnya ada orang yg sudah terlalu lama hidup di dunia ini sehingga dia mempunyai segantang gigi yg telah patah.There is a folktale that supposedly during the entire lifetime of a person living in the world, he had two quarts of teeth fall out, it is said.synkaka1kebereetut11evbicara, perbicaraan (di hadapan ketua kampung atau hakim)hold court casemiboboros2m- pi- RED- BOROSder.vakan melakukan perbicaraanhave court case; speak together, discussMiboboros di Kuyu om i Ansuy suuwab sid dewan.Esok Kuyu dan Ansuy akan melakukan perbicaraan [di hadapan ketua kampung] bertempat di dewan.Kuyu and Ansuy will be having a court case in the public hall tomorrow.miniboboros2-in- m- pi- RED- BOROSder.vtelah melakukan perbicaraanhad court case; spoke together, discussMiniboboros di Oti om i Imbol koniab sid maakama.Kelmarin Imbol dan Oti telah melakukan perbicaraan di mahkamah.Oti and Imbol had a court case at the courthouse yesterday.pinibabarasan2-in- pi- RED- BOROSder.vperkara yg dibicarakanhad court case; spoke together, discussMinomobog yalo dit sawo yo ot pinibabarasan.Sebab dia mendera isterinya lah perkara yg dibicarakan.He was in a court case for having beaten his wife.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *