igit1tunang, lamar, meminangget engaged to marry, propose marriagesynlabat1eegitano- IGIT -ander.vsudah ditunangkan, sudah dilamar(able to) get engagedOng eegitan no ot tongondu, aso no guna dot isikul po.Jika perempuan sudah di tunangkan, tiada guna diteruskan lagi bersekolah.When a girl has gotten engaged, there is no use to going to school anymore.igigitanRED- IGIT -ander.vsedang bertunangengagedAmu awasi ong igigitan om tumanud do kusay wookon.Tak elok jika sedang bertunang, lalu ikut pd lelaki lain.It is good to be engaged and go around with another man.igit2IGITder.vlamar, pinang, tunangget engagedIgit insan-i yalo Kina, kumeenduwo Malayu.Pertama dia lamar bangsa cina, kedua org melayu.He first proposed to a Chinese, the second time to a Malay.igitanIGIT -ander.vmelamar, pinangpropose, get engagedIsay ot igitan nu, it tobpinee gulu ko i toori?Mana satu kau masuk melamar, kakak atau adek?Who are you going to propose to, the oldest girl or the youngest?igitayIGIT -ayder.vlamarlahpropose, get engagedIgitay no at tongondu dilo, oguluwanan koh do kusay wookon.Kau lamarlah gadis itu, nanti kau didahului oleh lelaki lain.Propose to that girl [or] another man will do it first.ipeegiti- po- IGITder.vsuruh melamar, suruh meminangcause to propose, get engagedI tanak di Santaw ot ipeegit ku dialo tu, alanji.Anak encik Santau yg suruh dia melamar sebab, cantik.I told him to propose to Santau's child because [she is] pretty.keegitko- IGITder.vdapat melamar, dapat meminang(able to) propose, get engagedOmbot keegit oku bala om mogkoonan nogi bo.Aku dapat melamar dulu pula barulah menentukan briannya.When I have gotten engaged then I will negotiate the bride price.kineegitan-in- ko- IGIT -ander.vmasa, tempat melamartime/place of getting engagedOruay pot kineegitan dialo di tongondu, orongow ku no dot manansawo no yalo.Belum pun lama masanya dia melamar gadis itu, saya dengar tak lama lagi nak kahwin.Shortly after when he got engaged I heard he was getting married.koo'igitVRED- ko- IGITder.vbaru melamar, baru meminangjust recently got engagedKoo'igit dialo dit minggu nakatalib.Dia baru melamarnya pada minggu yg lalu.He just got engaged last week.migitm- IGITder.vmelamar, meminangget engagedTadi migit oku, korikot oku po dot univesiti.Sesudah saya masuk universiti, baru lah saya menunang.I will only get engaged when I get to college.migit-igitm- RRED- IGITder.vsedang bertunanganengagedMigit-igit poma nga, amu obbuli dot mitanud dot duduwo.Walau pun sedang bertunangan tapi, tak boleh berjalan berdua-duaan.Even if [you] are engaged, you still can't go together with just you two.minigit-in- m- IGITder.vtelah melamar, telah meminanggot engagedMinigit i tobpinee ku dat tanak dialo nga ah minongoo.Adik lelaki aku telah melamar anak gadisnya tapi dia tak bersetuju.My brother proposed to his daughter but [she] didn't say yes.moki'igitm- poki- IGITder.vberhasrat utk melamar, mahu meminangwant to get engaged (male)Moki'igit i tobpinee ku di tambabaya ku.Abang aku berhasrat utk melamar sahabat aku itu.My brother wants to get engaged to my friend.neegitanno- IGIT -ander.vsudah dilamar, telah dipinanghave engagedAmu no obbuli igitan nu at tongondu dilo tu neegitan neelo do kusay wookon.Kau tak boleh lagi melamar gadis itu kerana dia sudah dilamar oleh jejaka lain.You can't get engaged to that girl because another man has become engaged to her.nigitan-in- IGIT -ander.vyg dilamar, dipinanggot engagedSiombo tiso ot tanak nu nigitan dialo?Antara mana satu anak mu yg telah dilamar oleh nya?Where is your one child whom he got engaged to him?nipeegit-in- i- po- IGITder.vtelah menyuruh melamarcaused to get engagedNipeegit dogo di ama i tanak di kamaman ku.Ayah aku telah menyuruh aku melamar anak pakcik aku.My father told me to my uncle's daughter.nokeegitnoko- IGITder.vsudah melamar, sudah meminanghave gotten engagedNokeegit no bala yalo di kakawan yo bo.O, dia sudah melamar kekasihnya itu pula.So, he got engaged to his girlfriend.nokopi'igitno- kopi- IGITder.vtelah bertunanganhave gotten engagedNokopi'igit no yoalo bala, yangko miambabaya yoalo diri.Mereka telah bertunangan pula, pada hal mereka bersahabat.They have gotten engaged even tho they were [just] friends.peegitpo- IGITder.vmenghantar lamaran, melakukan lamaranget engaged, proposeMiwaya kito sosodoy peegit dialo.Malam ini kita pergi bersama utk menghantar lamarannya.We'll go together tonight to propose to her.peegitaypo- IGIT -ayder.vsuruh masuk meminangcause to get engagedPeegitay no dialo i tongondu dit keenginan yo.Kau suruhlah dia melamar gadis yg dia suka itu.Tell him to get engaged to the girl he loves.peegitopo- IGIT -oder.vlamarkancause to get engagedPeegito yalo di tanak di Nunuk Ragang.Kau suruh dia melamar anak Nunuk Ragang itu.Tell him to get engaged to the child of the Red Fig.peegitonpo- IGIT -onder.vakan tunangkanget engagedPeegiton po mâantad om polombuson nogi sumikul.Tunangkan terlebih dahulu kemudian suruh melanjutkan pelajaran.Get engaged beforehand and continue on with schooling.pineegit-in- po- IGITder.vnorang yg menghantar pinangan, lamaranperson who brings engagement gifts (sent by groom to be)I kamaman ku ot pineegit di tobpinee ku.Pakcik aku telah menghantar pinangan bagi abang.My uncle brought the engagement gifts for my brother.tigitt- IGITder.vlamaran, pinanganengagementOleed no kopupus i tigit dialo diri.Lamarannya itu sudah lama diputuskan.Her engagement has long been broken.tii'igittii- IGITder.vkira nak melamarwant to get engagedTii'igit oku dara di tongondu nga mookoy oku dot amu mongoo yalo dogo.Aku kira nak melamar dgn gadis itu tapi aku takut dia tak bersetuju.I would like to get engaged to a girl but I'm afraid that she won't say yes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *