patay1v1mati, tidak bernyawadie, killsynaat1otutapatayo- PATAYder.vakan mati, dapat dimatikan, dapat dibunuhdie, killAmu apatay at wulanut dilo dot bobogon, subay timbakon.Ular itu tdk akan mati jika hanya dipukul, seharusnya ditembak.That snake cannot be killed by beating it; it has to be shot.apatayano- PATAY -ander.vmengalami kematianexperience deathOng dang Kimargang dot tadat, it walay dit apatayan om iduan it walay diri subay uyason.Menurut adat-istiadat suku Kimaragang, rumah yg tidak dihuni lagi selepas mengalami kematian, rumah tersebut harus dirobohkan.In Kimaragang customs, if a death occurs in a house and it is left abandoned, it has to be torn down.ipapatayi- po- PATAYder.vmematikan, membunuhcause to killIpapatay mari dialo do tulun i tasu yo dit moongi'it.Dia mengizinkan sesiapa sahaja membunuh anjingnya yg ganas itu.He will allow anybody to kill his biting dog.ipatay2i- PATAYder.vsehingga mati, dibawa maticause to die, killIlo not monginum ot ipatay dialo dilo.Meminum arak itu lah yg dilakunya sehingga mati.It was drinking that killed him.kaapatay1VRED- ko- PATAYder.vbaru meninggalrecently diedKaapatay di tama dialo dit duwo wulan nakatalib.Ayahnya baru sahaja meninggal dua bulan yg lalu.He father just died two months ago.kaapatay2VRED- ko- PATAYder.vmematikan, membawa maut, boleh membunuhrecently died, killed; normally killNunu ot ikorosi nu mangakan ditit tuwa diti, okon-ko kaapatay peeti.Utk apa kau takut memakan buah ini, ia tdk mematikan.Why are you afraid of eating this fruit? This is not deadly.kaapatayanVRED- ko- PATAY -ander.vnsaat untuk matifated time of deathKaapatayan no dialo dilo tu labaan aatus toon no ot tumur yo.Saat untuk mati sudah tiba baginya sebab usianya telah menjangkau lebih seratus tahun.It was his time to go because he was over 100 years old.kapamatayanko- pong- PATAY -ander.vnsebab dibunuh (apa salahnya)reason for killingNunu ot kapamatayan nu dinot tasu dino?Kenapa anjing itu awak bunuh?Why did you kill that dog?kapapatayko- RED- PATAYder.vpunca kematiancause of deathNunu no ma ot kapapatay dit karabaw dialo?Apa sebenarnya punca kematian kerbaunya?What was it that killed that buffalo?kapapatayanko- RED- PATAY -ander.vyg boleh mengakibatkan kematiancause of deathAaku-i mamaal dot karaja dot kapapatayan dogon.Saya tak mahu melakukan kerja yg mengakibatkan kematian saya.I won't do work that could bring on my death.kapatay1ko- PATAYder.vmematikanable to killItit rasun diti ot kapatay dot kayu.Racun ini yg boleh mematikan pokok.This poison can kill trees.kapatay2ko- PATAYder.vmati, boleh mematikandie, killSera po kapatay at karabaw dilo?Sejak bila lagi kerbau itu mati?When did that buffalo die?kapatayanko- PATAY -ander.vnmasa, tempat, tarikh (kematian)time/place of deathAso tiiso ot tulun keelo, dot sera ot kapatayan yo.Tidak seorang pun yg tahu bila ia akan mati.There is not one person who knows when he died.kinapataayon-in- ko- PATAY -onder.vntempat meninggal, tempat matitime/place of deathSid sid ruma sakit ot kinapataayon di taki ku.Atuk saya telah meninggal di hospital.My grandfather died in the hospital.maamataym- REDV- PATAYder.vnpembunuh, suka membunuh, suka mematikanhabitually kill, killerAgayo ot duso do tulun dot maamatay.Manusia pembunauh sangat besar dosanya.The sin of killers is big.mamataym- pong- PATAYder.vtmembunuh, mematikankillIsay-isay ot mamatay, jiilon do porinta.Barang siapa yg membunuh ia akan dipenjarakan.Whoever kills [people] will be jailed by the government.mataym- PATAYder.viakan mati, meninggal duniadieAsot tulun dot amu matay.Tiada manusia yg tdk akan mati.There are no people who doesn't die.minatay-in- m- PATAYder.visudah mati, sudah meninggal duniadiedMinatay i aki sodoy di 19 ari bulan sombilan toon 1989.Atuk telah meninggal dunia pada malam 19hb september 1989.Grandfather died 19 September 1989.mipapataym- pi- RED- PATAYder.vmati-mematikan, bunuh-membunuhkill one anotherPipiro ot pomogunan dot mipapatay it tulun siri.Ada beberapa negara yang penduduknya saling mati-mematikan.There are a number of locations where the people there are killing one-another.misingpataym- pi- sing- PATAYder.vibunuh diri, sengaja mahu maticommit suicide, kill selfKatuk ong misingpatay koh no dot amu kasawo da tongondu.Takkan lah kau membunuh diri hanya kerana tidak dapat berkahwin dgn perempuan itu.It's too extreme if you kill yourself just because you can't marry a [particular] girl.mokipataym- poki- PATAYder.viminta bunuh diri, minta matiwant to kill, want to dieKada mokipatay dialo, ongko ika ot minamatay di tanak yo.Jangan kau minta bunuh dengannya, bukan kau yg membunuh anaknya itu.Don't go looking for him to kill you; it wasn't you who killed his child.nakapataynoko- PATAYder.vttelah membunuh, telah mematikanhave killedYalo ot nakapatay di tasu di tobpinee ku, tu nalanggar di kurita yo.Dia yg telah membunuh anjing abang aku kerana terlanggar dgn keretanya.It was he who killed my brother's dog because his car hit him.napatayno- PATAYder.vitelah mati, telah meniggal duniahave been killed, evilNapatay no dîiri i aki, aso no ot taki ku.Atuk sudah meniggal dunia, tiada lagi atuk aku.Grandfather has now died; I now have no grandfather.napatayanno- PATAY -ander.vnkematiansuffer the death ofOsian at tanak dilo, okodok po napatayan no dot tama om tidi.Amat kasihan sekali anak itu, dia masih kecil kematian ibu bapa.That child is to be pitied, he is still small and he suffered the death of his mother and father.oobing-patayo- obing- PATAYder.vmudah matitend to dieOobing-patay itit sada diti.Ikan ini mudah mati.This [type of] fish tends to die / dies easily.pamataypong- PATAYder.vndiguna utk membunuh (racun) yg boleh mematithing used to killNunu ot pamatay dot giyuk sid paray?Apa kah racun yg boleh mematikan giuk di padi?What is to be used to kill worms in the rice?papataayonRED- #- PATAY -onder.vndibiarkan maticause/allow to dieIt pangayam dit amu no milod lingasan dot toruol gaam po papataayon-i.Ternakan yang sukar untuk disembuhkan penyakitnya lebih baik dibiarkan mati begitu saja.For livestock that cannot be healed from their sickness may as well just be allowed to die.patay2PATAYder.vi impmatidie (imperative)Patay-i ong matay koh no; aaku-i mongowit dikaw sid ruma sakit.Jika kau nak mati, biarkan mati, tak payah lah saya bawa ke Hospital.Just die if you are going to die; I'm not going to bring you to the hospital.patayoPATAY -oder.vt impmatikan, bunuhkankillPatayo i mandatan nokosulung do tawos ku.Kau matikan biawak itu yg mengena dgn jerat aku.Kill the monitor lizard that got caught in my snare trap.patayonPATAY -onder.vtakan dihukum matikillIsay-isay ot padagang do dadah, patayon.Barang siapa yg didapati mengedar dadah, ia akan dihukum mati.Whoever sells illicit drugs will be executed.pinamatay-in- pong- PATAYder.vnalat yang digunakan untuk mematikanthing used to killNunu ot pinamatay dialo dit boowang?Apakah alat yang telah digunakan nya untuk mematikan beruang itu?What did he use to kill the bear?pinatay-in- PATAYder.vdimatikan, dibunuhkilledPinatay dialo it tasu yo torongit.Anjingnya yang sangat ganas itu telah dimatikan nya.He killed his vicious dog.pinatayan-in- PATAY -onder.vdimatikan, dibunuhkan, mengorbankan sstkilled forPinatayan dialo isot manuk it nunuk tu warot rogon kabarasan.Dia telah mengorbankan seekor ayam ke atas pokok ara yg dipercayainya berpenunggu.He killed a chicken for the banyan tree because there are demons [dwelling in it] supposedly.soro-papatayosoro- RED- PATAY -oder.vsesudah hampir-hampir matinearly deadTadi nowit doalo it tama yo sid ruma sakit soro-papatayo no.Sesudah hampir-hampir mati baru lah mereka membawa ayah mereka ke hospital.He only first brought his father to the hospital [when he] was nearly dead.tiipatayti- i- PATAYder.vterasa hampir matinearly deadTiipatay oku no dot sangadaw dot amu nakaakan om nokeenum.Saya terasa hampir mati apabila tak makan dan tak minum selama sehari.I felt that I was about to die when I didn't eat or drink for a day.2mati (enjin dsb)die, kill (engine etc.)mipaapataym- pi- REDV- PATAYder.vsering mati, selalu matihabitually dieAmu elaan nokuro tu mipaapatay at tinjin dat kurita dialo.Entah apa sebabnya enjin keretanya sering mati.I don't know why his engine continually dies.3betah, sanggup mati, tahan hati, tidak mengalah, tabahable to endure hardship, suffering, fight to the deathpatay duraganPATAY DURAGANder.betahable to endure hardship, suffering, fight to the deathOng it kominan ku patay duragan gumama tu, alasu poma nga amu mingkoyod.Mak cik saya betah sangat bekerja, biar panas terik dia tidak berhenti.As for my aunt she can endure hardship out because even when it's hot she doesn't stop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *