Index Malay – Rungus


a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
r
s
t
u
v
w
y
z

a


abaikanalang-alangonalang-alangmengabaikanKada no alang-alango, gam polombuso no ino tinomod nu sumiti!Jangan abaikan, tapi buat lah tujuan untuk mana kamu datang ke sini.kialang-alangalang-alangteragak-agak, takut, abaikanKada no kialang-alang manansavo dit ondu dino, avasi yosido om kibahazan po om elo mongitung!Jangan takut memperisteri perempuan itu, dia ini cantik, bermoral tinggi dan bijak juga!
abang iparipagonipagabang/adik ipar lelakiIkau dino ipagon ko di Oboy tu miobpinai okoi ogi di oboiKamu itu abang ipar kepada Oboy kerana saya dengan Oboy adalah adik-beradik.
abuavuabu, habuk, debuNolimbataan oku dot avu.Mata saya dimasuki habuk.
acardinonsululam acarMakan tokou, varo dinonsul ku do mampalam.Mari makan, saya ada membuat acar mangga.mongodonsul
acuantiruvan 1acuan, contohI retan do tiningulun suvai tiruvan dot ulun, okonko ulun banal.Sebatang patung adalah hanya gambaran seseorang, bukan orang betul.
adavaroadaVaro dohon do rodiu nga norungoi no.Saya ada radio tetapi ianya sudah rosak.Varo nemot ku siin sid sunsud.Saya ada jumpa duit di bawah rumah.avavaronavaraanvarotvavarovarotvaroadaVarot ongoulun sid lamas mogihim dikau.Ada orang di luar cari kamu.
ada bersamamamung-amungamungturut-serta, ada bersama Mamung-amung oku dioti hiza di minangasok yoti dino.Saya ada bersama mereka semasa mereka menyemai padi mereka.
ada di rumahotorontoronada di rumah, hadirOtoron ko-i ka do minsosodop tu, sumombol oku sino?Kamu adakah di rumah petang ini sebab saya mahu datang berziarah?
ada lebihkilabalababerlebih, ada lebih selepas dikiraKilaba po sonsupa iti vagas do sanggantang.Beras ini ada lebih secupak dari segantang.
adabsoromosuromoadab, sopan-santunAngaanak biano no aso soromo, songodop-odop ot ulun nga pinglaangan-i.Kanak-kanak sekarang kurang adab, orang tua berbaring pun dilangkahi.
adatadatadat, undang-undangIsuhut dit adat do Momogun, amu kavasa mononsoripal sid saralom do valai.Adat orang Rungus, tidak boleh memakai selipar di dalam rumah.kaadatokiadattuoadatMad neduan ko bo do tuo oi. Aso vaza nu mongohormat dot ulun.Kamu seperti kehilangan adat. Kamu tiada cara untuk menghormati orang lain.gumotuonotuosongtuo-tuotinuo
adat berkabungmomuodpuodadat berkabung kematian suami atau isteri (Adat lama Rungus - janda atau duda tidak boleh keluar dari bilik dan tidak boleh bercakap dengan orang lain sebelum habis tempoh)Ong momuod suvai sisirid ongkob.Jika berkabung perlu selalu berada dalam bilik.
adat istiadatkaadatoadattata-susila, adat istiadatInono kaadato ong Rungus, amu kavasa mangarait dot ngaran tivanon.Itu adalah adat-istiadat Rungus, tidak dibenarkan menyembut nama mentua.
adik atau abang/kakak kandungrantas-pusod1adik atau abang/kakak kandung, saudara dengan ibu bapa yang sama
adik-beradikobpina'iadik-beradik, saudara-saudariObpinai ku ilo sigu do kikurita dot aragang dilo.Guru yang mempunyai kereta merah itu adalah adik-beradik saya.piobpinezansongobpina'iongoobpinaiadik-beradikOngoobpinai ku bo yoti dino.songobpina'iobpina'iadik-beradik, bersaudara Amu atag miooduw ong songobpinai.Tidak baik bergaduh sesama kalau adik-beradik.rantas-pusod2adik-beradikAso retan kumaus ong mirantas-pusod.
aduruputlapor, melapor, adu, mengaduI ruput sid pulis ong manakau o gamaon. Lapor kepada polis sekiranya mencuri.miruruputmongoruputniruput
aduhodoiaduh (suara kesakitan), mengerang, mengeluhOdoi diti hakod ku, mininsavat.Aduh! Kaki saya kejang.mogodoi
aduh!ayaaduh!, alamak!, keluhan kerana salah melakukan sst atau kerana terdapat banyak masalah"Ayah! Nolingan ku mongovit i pongizanan ku siin," ka di Inai."Alamak! Saya terlupa membawa dompet saya," kata Inai.okoiaduh! Okoi! Nokotopis oku sinod sili do kaakid.Aduh! Saya terkena cerek yang baru mendidih.adisaduh! kata keluhanAdis! Oruol mai.Aduh! Sakitlah.
agakhobo2jangka dalam hati, fikir, agakVaro hobo ku dot muvalai silod pogun tokou laid.Ada dalam hati saya untuk membuat rumah pada tapak asal rumah kita.synuogagaagak, kira-kiraAga ku, dumarun biano.Saya agak, hari ini hujan mahu turun.
agak ringanaga'an-ga'anga'anagak ringan, lebih ringanAga'an-ga'an no iti saging di binabo ku tu aso no vaig dinot ponginuman.Sikutan saya sudah agak ringan kerana botol air sudah tidak ada isinya.
agak-agakmadkalu-kalukaluagak-agakBai madkalu-kalu oku dati ong nokosuvang no i gaji ko kuran.Saya hanya agak-agak sahaja, mungkin duit saya sudah masuk atau belum.synkokiraaikasaramaanagak-agak, kemungkinanDumarun dati iti kasaramaan ku ong minsosodop tu mad otuvong ogi inot avan.
agamaugamaagamaOng ugama do Kirisitian, sumambayang do minggu.Jika agama Kristian, mereka bersembahyang pada hari Ahad.
agasrongit1agasOgumu rongit ong valai do kampung ot intoronon.Banyak agas jika tinggal di rumah kampung.