Introduction

 

Sinabu adalah salah satu dialek Upper Kinabatangan langauge di rantau Sabah Malaysia. Dengan populasi 15,000 (2015 L. Rose) Kinabatangan atas juga disebut sebagai Orang Sungai atau Sungai Milian. Dialek adalah Sinabu '(Sinobu'), Kalabuan (Kolobuan), Makiang, Sinarupa, Juamut. Kumpulan ini tinggal di selatan pusat Sabah di daerah Lahad Datu; Daerah Tongod, terutamanya di bahagian atas sungai Kinabatangan. Kod ISO untuk kumpulan adalah dmg. Klasifikasi linguistik ialah Austronesian, Malayo-Polynesian, Borneo Utara, Sabahan, Paitanic, Atas Kinabatangan.

Dialek mempunyai kira-kira 87% kecerdasan bersama. Persamaan leksikal adalah lebih dari 90% di kalangan semua dialek, 80% antara dialek Makiang dan Sinabu '.

Dialek sangat dihargai dan digunakan di rumah, dengan rakan-rakan, dalam agama, dan bekerja, terutama di kalangan orang dewasa dan orang tua. Selain menggunakan dialek mereka sendiri, mereka juga menggunakan bahasa Melayu Sabah. Kebanyakan juga menggunakan Standard Malay; beberapa juga menggunakan bahasa Inggeris.

Persatuan Kebudayaan Orang Sungai (Persatuan Sabah Bangsa Sungai) telah mempromosikan pembangunan bahasa di kawasan itu.

Masih banyak kerja yang perlu dilakukan, tetapi kami, para penyusun, telah memutuskan untuk menerbitkan karya ini yang sedang berjalan, untuk mendokumentasikan kerja yang telah kami lakukan setakat ini. Komen anda dialu-alukan untuk memperbaiki kamus ini.